Stemtherapie

De therapeuthische werking van zingen

Als kind zijn we vrij in ons uitdrukken.
Spreken, gillen, zuchten en zingen zijn
niet beladen.
Je doet gewoon wat nodig is
op dat moment.
Maar in de loop van ons opgroeien kan er
van alles gebeuren dat onze expressie indamt.

Misschien mocht je niet te luid zijn thuis of kon vooral boos worden niet.
Sommigen kregen te horen dat ze beter niet konden zingen enz. Het niet kunnen zeggen – schreeuwen – huilen of zingen wat je op je hart hebt kan op allerlei plekken in ons lichaam blokkades organiseren. Wat weer kan leiden tot allerlei klachten als je eraan toe bent om je wél vrij te uiten.

Soms lijken de omstandigheden waar je in je leven in terecht bent gekomen gewoon te heftig. Zingen kan helpen om ermee om te gaan.

Het werken met stem en beweging geeft je de gelegenheid heel direkt met de klacht te werken. Het is voor iedereen verschillend hoe je daarmee het beste aan de slag kunt. In een proefsessie kunnen we uitzoeken waar jij het meest behoefte aan hebt. En natuurlijk kan het zijn dat je op verschillende manieren aan je spanningen wilt werken. Bijvoorbeeld door ‘gewoon’te gaan zingen, door te werken met Eigenwijs Zingen, of door technisch met een gesproken tekst bezig te zijn of heel basaal met adem en ontspanningsoefeningen.

Belangrijk aspect blijkt vaak het accepteren van de eigen spanningen de eigen manier van spreken en zingen, hoe beperkend die ook ervaren worden. Alleen van daaruit kunnen grenzen verlegt worden. Het plezier dat ervaren wordt in het zich meer gaan uiten van binnen uit is uitendelijk natuurlijk heel belangrijk.