Over mij

Over mijzelf

Het zingen neemt van al de mogelijke vormen van expressie waar ik me in de loop van mijn leven mee bezig heb gehouden een prominente plaats in.

Een aantal jaren klassiek zangonderwijs op het conservatorium brachten me bij het intense plezier van zingen maar ook bij een heel aantal vragen.

Vragen die ik daar niet beantwoord kreeg.

Ik vond het klassieke klankideaal toen heel onnatuurlijk en ging op zoek naar mijn ‘natuurlijke’stem en mijn eigenheid in het zingen.

Hoe kon ik mij vanbinnen verbonden blijven voelen met mijn geluid en ook verbinding naar buiten met de ander leggen? Na een opleiding emotioneel lichaamswerk (bio-energetica, rebirthen e.d.) kwam ik terecht bij dansimprovisatie, Stemwerk en uiteindelijk bij Authentic Movement.

Authentic Movement (het spontaan bewegen en klinken in het nu, vanuit het onderbewuste met behulp van fysieke, emotionele en beeldende impulsen) heeft me geholpen met mijn klank mijn lichaam weer te bewonen en mijn eigen stem en beweging weer te vertrouwen.

Ik heb vervolgens een opleiding tot bewegingsexpressie therapeut gedaan (dans/drama/bewegings therapie) en twaalf jaar in die funktie in de psychiatrie gewerkt.

Ongeveer tien jaar geleden ben ik weer begonnen met het geven van zanglessen. In eerste instantie vooral vanuit het concept van Authentic Movement en Stemwerk. Dat heeft zich ontwikkeld tot wat ik nu noem Eigenwijs zingen. Ik ontdekte dat het voor mij een goede ingang was naar het ontwikkelen van mijn eigen muziek en liedjes.

Ik mistte daarin een werkende technische benadering van het zingen. Hoe werkt de (en mijn) stem? Wat doet wat wanneer en waarom? Waarom krijg ik last bij de ene klank en niet bij de andere? En als een leerling een hele technische vraag had, kon ik die via een omweg met resonans en ademoefeningen wel beantwoorden, maar niet altijd. Waarom werkte het de ene keer wel en de andere keer niet?
Vaak zijn de vragen rond het zingen heel konkreet en bij Complete Vocal Technique van Catherine Sadolin vind ik daarop de antwoorden.
In augustus 2006 ben ik de opleiding tot docent en zangeres van Complete Vocal Technique in Kopenhagen Denemarken begonnen.
Inmiddels ben ik afgestudeerd en erkend Complete Vocal Technique Leraar. Behorend bij de eerste lichting afgestudeerden in Nederland. Ik geef nu alweer een aantal jaar met heel veel plezier workshops aan heel verschillende soorten groepen en individuele lessen CVT naast mijn andere werkvormen.
Het werken met en volgens het volledig klankspectrum van de stem inspireert me enorm. Natuurlijk zingen betekent voor mij nu: Alle klanken zijn mogelijk!

Het klassieke klankideaal is het heel donker kleuren van de klank en niet minder natuurlijk dan andere manieren van zingen. Ik heb de keuze. Wat een feest……. Dit heeft me opnieuw impulsen gegeven tot het maken van liedjes. Het schrijven van muziek en tekst is iets wat ik heel graag doe.