Over mij

Over mijzelf

Het zingen neemt van al de mogelijke vormen van expressie waar ik me in de loop van mijn leven mee bezig heb gehouden een prominente plaats in.

Een aantal jaren klassiek zangonderwijs op het conservatorium brachten me bij het intense plezier van zingen maar ook bij een heel aantal vragen.

Vragen die ik daar niet beantwoord kreeg.

Ik vond het klassieke klankideaal toen heel onnatuurlijk en ging op zoek naar mijn ‘natuurlijke’stem en mijn eigenheid in het zingen.

Hoe kon ik mij vanbinnen verbonden blijven voelen met mijn geluid en ook verbinding naar buiten met de ander leggen? Na een opleiding emotioneel lichaamswerk (bio-energetica, rebirthen e.d.) kwam ik terecht bij dansimprovisatie, Stemwerk en uiteindelijk bij Authentic Movement.

Authentic Movement (het spontaan bewegen en klinken in het nu, vanuit het onderbewuste met behulp van fysieke, emotionele en beeldende impulsen) heeft me geholpen met mijn klank mijn lichaam weer te bewonen en mijn eigen stem en beweging weer te vertrouwen.

Ik heb vervolgens een opleiding tot bewegingsexpressie therapeut gedaan (dans/drama/bewegings therapie) en twaalf jaar in die funktie in de psychiatrie gewerkt.

In 2004 ben ik weer begonnen met het geven van zanglessen. In eerste instantie vooral vanuit het concept van Authentic Movement en Stemwerk en het ervaren van resonance in het lichaam. Dat heeft zich ontwikkeld tot wat ik nu noem Eigenwijs zingen. Ik ontdekte dat het voor mij ook een goede ingang was naar het ontwikkelen van mijn eigen muziek en liedjes.

Ik mistte daarin een werkende technische benadering van het zingen. Hoe werkt de (en mijn) stem? Wat doet wat wanneer en waarom? Waarom krijg ik last bij de ene klank en niet bij de andere? En als een leerling een hele technische vraag had, kon ik die via een omweg met resonans en ademoefeningen wel beantwoorden, maar niet altijd. Waarom werkte het de ene keer wel en de andere keer niet?
Vaak zijn de vragen rond het zingen heel konkreet en bij Complete Vocal Technique van Catherine Sadolin vind ik daarop de antwoorden.
In augustus 2008 heb ik de driejarige opleiding tot docent en zangeres van Complete Vocal Technique in Kopenhagen Denemarken afgerond.
Inmiddels dus alweer meer dan tien jaar ervaring met deze methodiek en ben nog steeds heel blij met deze manier van werken aan de vraagstukken die met stemgebruik samenhangen.

Ik heb vele zangdocenten kunnen onderwijzen in deze methode van omgaan met stemvraagstukken, maar óók en zeker niet minder belangrijk met de didactische houding die Catherine Sadolin heeft geintroduceerd in het zangonderwijs. (de zanger en zijn/haar klankideaal staan centraal bijv.)

Naast het prachtige gegeven, dat het niet meer van belang is vanuit welke muziekstijl de zanger zijn vraag stelt (klassiek of metal, het is hetzelfde stem -apparaat maar dan anders gebruikt) – is het heel fijn om ook mensen die last hebben bij het spreken, zoals docenten, voor de klas en grote zalen, te kunnen helpen.

Ik dacht na het afronden van mijn werk in de psychiatrie klaar te zijn met therapeutisch werken. Tot dat ik EFT (Emotional Freedom Technique) tegenkwam. Als mensen het willen, kan het een extra tool zijn, bijv. waar het gaat over mentale of fysieke blokkades rond zingen en/of expressie.

Nu dan dus, sinds 2018 verhuisd naar het oosten. Ik vind het heerlijk om hier te wonen en zo langzaam aan ook hier lekker aan het werk te gaan.

Ik woon op een hele fijne buitenplek, waar ik mij  naar hartelust uitleef met al mijn expressievormen. Als het stof van de verhuizing en veranderingen en al het nieuwe, een beetje is neergedaald, dan hoop ik meer van mijn werk te laten horen en zien.